onsdag 6. august 2014

Mascot og Profeten Jonas grav


Jeg har nå jobbet på Mascot Electronics AS i over 31 år. Mascot er en gammel radiofabrikk fra 1938 og er den eneste norske radiofabrikken som har overlevd alle krisene er bransjen. Vi produserer nå strømforsynere, men på 50-60 tallet var reiseradioer av forskjellige slag det man levde av på denne familieeide fabrikken i Fredrikstad. I noen år var det delproduksjon av radioer i Tyrkia noe som gjorde at man kom inn på markedene i både Tyrkia og Irak med de populære Mascot radioene.

Bildet viser den lokale Mascot bilen på besøk i Mosul i Irak i 1959. På taket av bilen så ser man tydelig en Mascot reiseradio. I bakgrunnene så ser man Mosul slik det så ut i 1959 før byen vokste til det den er i dag. Det høye tårnet bak er Nabi Yunis moskeen bygget over en arkeologisk plass fra 800 f.Kr. I denne velutsmykkede moskeen lå en sarkofag med det som skal være levningene etter Profeten Jonas som man finner beskrevet i Gamle Testamentet, men også i Koranen. Dette er derfor en helligdom for flere religioner. Mosul er også en by med mange religioner og mange folkeslag representert. Mosul er Iraks nest største by nå. Mosul ligger nord i Irak, helt på grensen til Tyrkia.





Dette bildet viser Nabi Yunis moskeen og fjellhøyden sør for byen. Bildet er tatt bare dager før ISIL sprengte denne arkeologiske plassen inklusiv moskeen. 
Bildet nederst viser Nabi Yunis, altså Profeten Jonas gravplass, den 25. juli 2014, dagen etter den ble ødelagt av de ekstreme muslimene som nå herjer i området.
Jeg kom tilfeldigvis over dette bildet fra 1959 på jobben i dag. Det sto en gul lapp på bildet at det var fra Mosul i Irak og at det antageligvis var fra tatt i 1959. Etter litt googling oppdaget jeg til min forskrekkelse at det var den nå ødelagte arkeologiske plassen Nabi Yunis som var i bakgrunnen.

1 kommentar: