onsdag 13. oktober 2010

Jack the Ripper Walk

Det var i dette området det skjedde. Tidrommet var fra slutten august til begynnelsen av november i 1888. I Londons østkant går bymuren som skilte City fra utkanten hvor de fattigste bodde. Levealderen var meget lav, fattigdommen helt ubeskrivelig og området var preget av alkoholmisbruk. Det var protituerte i sentrum også, ved og i teatrene, men her i Whitechapel levde de aller laveste på rangstigen. Mary Ann Nichols var en stordranker, hun forlot en pub hvor hun nettopp hadde drukket opp sine siste pence, men på gaten ville hun raskt kunne tjene noe slanter. De fant henne kl 03:40 den 31. august 1888. Hun var myrdet og skåret opp. Antagelig var hun "Jack the RIppers" første offer om ikke noen av de andre elleve som ble myrdet i samme periode også hadde samme gjerningsmann.

Vi er på "Jack the Ripper" walk i London en sensommer kveld i 2010. Det tradisjonsrike selskapet London Walks arrangerer en rekke forskjellige guidede gåturer i Londons gater og steder. Vi har valgt oss ut en av de mest populære, nemlig den som handler om Whitechapel mordene i 1888. Turen koster 8 pund, men det er ikke nødvendig med forhåndsbestilling.Det er bare å møte opp utenfor Tower Hill Station. Uten værforbehold starter turen kl 19:30 denne lørdag kvelden.

Guiden Steve er visstnok en artist. Iallefall er han engelsk. Han snakker fort og er lei å forstå. Jeg spør ham pent om han ikke kan snakke litt langsommere siden vi ikke er britiske. Han beklager seg og sier at det skal han prøve å huske på neste gang han skal snakke. Siden det kun er ca 35 sekunder til neste stopp på den spennende ruten så regner vi med at nå vil vi få med oss alle detaljene. Men vår guide ser ut til å lide av korttidsversjonen av Ahlsheimer. Når han starter å prate på trappa til en av de mistenkte så har han allerede speedet opp og han kryderer sine forklaringer med enda mer inviklede poenger og dyptgående britisk humor. Men vi koser oss virkelig på denne turen dette er spennende.

Noen av gatene er gamle. Man får en sånn Dickens følelse når man vandrer rundt. Ser man bort fra noen lysreklamer og noen få andre uromomenter så er det lett å forstille seg stemningen i dette området for 120 år siden. Hvem var så Jack the Ripper? En ting er sikkert på denne turen fikk man ikke svaret, men man fikk mye å tenke på og en fin gåtur en kveld i London. Litt småskummelt var det også. Et av mordene skjedde også like bak vårt hotell. Litt ekkelt å tenke på.

London Walks anbefales på det varmeste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar