lørdag 9. oktober 2010

Seks pastorer i fengsel



Den lilla øya Saint Marguerite utenfor Cannes var et spennende besøk. I bare på grunn av det flotte naturen, fuglelivet og stillheten, men også pga fortet som lå midt på øya midt imot den franske rivieraen. I de små vinduene vendt ut mot havet var det tidligere fengselsceller hvor flere berømte mennesker hadde vært fengslet under middelalderen. Den mest kjente var "mannen med jernmasken" en myteomspunnet person med en maske over ansiktet som han aldri fjernet. Flere filmer er laget om denne mannen som satt i dette fengselet fra 1689 til 1698. Var han bror til Ludvig 14. var han en forbryter, en politiker? Man har gjettet på over 60 forskjellige personer og fortsatt er det ingen som vet.


I cella ved siden av satt det i samme periode 6 protestantiske pastorer som var fengslet etter at ediktet fra Nantes ble opphevet i 1685. Dette ediktet hadde gitt de franske hugenottene en viss beskyttelse mot forfølgelse og drap, men nå var de fritt vilt.

Under den berømte bartelomeusnatten 24. august i 1572 ble tusenvis av hugenotter (franske kalvinister) drept i Paris gater. Bymurene ble stengt og katolikkene fikk våpen og blodbadet startet. Likene fløt da i gatene dagen etter, nærmest ingen ble spart, barn og kvinner ble brutalt slaktet ned. Senere ga ediktet fra Nantes en viss beskyttelse i 1598. Men nå var altså dette ediktet opphevet.

Mange klarte å flykte til omliggende land, men noen ble igjen. Gabriel Maturin og flere andre pastorer hadde søkt tilflukt i Holland. Han og fem andre pastorer hadde imidlertid gitt seg ut på et farefullt oppdrag ved å returnere til Frankrike for å besøke de flokkene av kristne hugenotter som var igjen. Etter få måneder ble de imidlertid arrestert.

Gabriel Maturin var den eneste av pastorene som overlevde. Han satt 26 år i franske fengsler og hans ætt lever nå videre bl.a. på Irland.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar